Articles, Blog

Fotobewerking – Inleiding Pixlr – Informaticalessen

September 7, 2019


Het gratis online fotobewerkingsprogramma
Pixlr” werkt in de webbrowser en openen we via het adres pixlr.com De Editor is de meest geavanceerde versie
en enkel online in de webbrowser te gebruiken. Op het startscherm van Pixlr Editor krijg
je meteen de mogelijkheid om een foto te openen. Je zou een foto kunnen openen van de computer
of een afbeelding van het internet gebruiken. Pixlr is hier ingesteld in het Nederlands. De taal wijzigen, kan je bovenaan in het menu. Naast het venster met onze geopende afbeelding,
maakt de Editor gebruik van verscheidene andere vensters of ook wel paletten genoemd. Aan de linkerkant hebben we het palet “Gereedschappen
opties” waarin we allerlei mogelijkheden terugvinden waarmee we onze foto kunnen bewerken. Aan de rechterkant heb je bovenaan de “Navigator”,
welke we gebruiken om in te zoomen en eventueel het scherm te verplaatsen. Het venster “Lagen” is van toepassing
wanneer je iets nieuws toevoegt aan je foto, zoals bv. tekst of andere visuele elementen. Voegen we hier tekst en een extra afbeelding
aan toe, dan zie je dat deze in verschillende lagen staan. De lagen kan je van volgorde wijzigen. Denk er aan dat wanneer je iets wil wijzigen
aan een bepaald deel van je afbeelding, je steeds de juiste laag heb geselecteerd. De achtergrondlaag is aangeduid met het slotje. Dit wil onder andere zeggen dat je deze laag
niet kan bewegen. Je kan echter eenvoudig dubbelklikken op het
slotje, zodat ook deze laag verplaatsbaar is. Onderaan rechts vinden we het venster “Geschiedenis”. Hierin vind je de laatste 15 bewerkingen terug
die je hebt uitgevoerd. Heb je dus iets fout gedaan, kan je hier eenvoudig
enkele stappen ongedaan maken. Bovenaan in het hoofdmenu vind je tal van
bruikbare acties terug. Onder “Bestand” kan je nieuwe afbeeldingen
openen of je huidige bestand bewaren. Bij “Weergave” kan je een palet terug
zichtbaar maken, indien je er één onbewust hebt gesloten. Denk eraan dat wanneer je een bewerking ongedaan
wil maken je steeds gebruik maakt van de “Geschiedenis” of via “Bewerken” en niet via de terug-knop
van de webbrowser. Doe je dit toch, dan ga je naar de vorige
webpagina en ben je alles kwijt. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om Pixlr
in “Volledig scherm modus” te gebruiken, zodat je deze fout al niet kan maken.

No Comments

Leave a Reply